2020年全国高考英语试题及答案-浙江卷下载

2020年全国高考英语试题及答案-浙江卷下载

  • 最近更新2022年11月24日



2020年全国统一高考英语试题(浙江卷) 选择题部分 (第一部分 听力共两节,满分 30 )分做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转 涂到答题纸上。 (5:第一节 共小题 每小题 1.5 7.5 ) 分分,满分 5A B C 听下面 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 、、 三个选项中选出最佳选 10 项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 读下一小题。每段对话仅读一遍。 秒钟的时间来回答有关小题和阅 :How much is the shirt? 例A. £19. 15. B. £9. 18. C. £9. 15. C答案是 。 1.What will the speakers do tonight? A. Visit Mary. B. Go out of town. C. Host a dinner. C. On foot. 2.How does the woman go to work this week? A. By car. B. By bike. 3.What time does Dave’s meeting start? A At8:30. B. At 9:00. C. At 10:00. .4.What is Helen going to do? A. Buy some books. class. B. Study in the library. C. Attend a history 5.What is the woman’s feeling now? A. Relief. B. Regret. C. Embarrassment. ,【原文】本题为听力题 解析略。 (第二节 共 15 1.5 小题;每小题 22.5 )分分,满分 5A B C 听下面 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 、、 三个选项 中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小 55题,每小题 秒钟;听完后,各小题将给出 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听下面一段较长对话,回答以下小题。 6. What is Tom busy doing? A. Raising money. children. B. Writing a lab report. C. Giving classes to C. Jane. 7. Who might be able to help Tom this week? A. Mike. B. Cathy. 听下面一段较长对话,回答以下小题。 第 1 页 共 18 页 8. Why is Jack leaving early? A. To avoid getting stuck in traffic. B. To enjoy the scenery on the way. C. To buy some gifts for his family. 9. What does Judy often do at the railway station? A. Read books. B. Call some friends. C. Look around the shops. 10. What are the speakers mainly talking about? A. What to do next year. B. Where to go for vacations. C. How to pass the waiting time. 听下面一段较长对话,回答以下小题。 11. Why does Bill look troubled? A. He is short of money. B. He has made a big mistake. C. He is facing a tough choice. 12. What is Bill now? A. A college student. B. An army officer. C. A computer engineer. 13. What does the woman seem to suggest Bill do? A. Learn to repair cars. B. Decline the job offer. C. Ask his uncle for advice. 听下面一段较长对话,回答以下小题。 14. What is the woman recommending to the man? A. A writer. B. A club. C. A course. 15. What is the woman reading now? A. The Beautiful Mind. B. The Great Gatsby. C. The Kite Runner. C. Four weeks. 16. How much time does the man have to read the book? A. Two weeks. B. Three weeks. 听下面一段独白,回答以下小题。 17. What is the speaker doing? A. Reporting a study. B. Chairing a meeting. C. Teaching a class. C. Writing. 18. What should you pay most attention to when taking notes? A. Listening.B. Reading. 19. What is an advantage of using symbols in note-taking? A. It keeps information secret. 第 2 页 共 18 页 B. It leaves space for future use. C. It makes key words noticeable. 20. What will the speaker do next? A. Ask a few questions. B. Show some notes. C. Make a summary. (第二部分 阅读理解共两节,满分 35 )分(第一节 共 10 :小题 每小题 2.5 25 )分分,满分 ABCD阅读下列短文,从每题所给的 、、 和四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将 该项涂黑。 AI am an active playgoer and play-reader, and perhaps my best reason for editing this book is a hope of sharing my enthusiasm for the theater with others. To do this I have searched through dozens of plays to find the ones that I think best show the power and purpose of the short play. Each play has a theme or central idea which the playwright( 剧作家 ) hopes to get across through dialogue and action. A few characters are used to create a single impression growing out of the theme. It is not my intention to point out the central theme of each of the plays in this collection, for that would, indeed, ruin the pleasure of reading, discussing, and thinking about the plays and the effectiveness of the playwright. However, a variety of types is represented here. These include comedy, satire, poignant drama, historical and regional drama. To show the versatility( the short play, I have included a guidance play, a radio play and a television play. ) of 多面性 Among the writers of the plays in this collection, Paul Green, Susan Glaspell, Maxwell Anderson, Thornton Wilder, William Saroyan, and Tennessee Williams have all received Pulitzer Prizes for their contributions to the theater. More information about the playwrights will be found at the end of this book. To get the most out of reading these plays, try to picture the play on stage, with you, the reader, in the audience. The houselights dim( 变暗 ). The curtains are about to open, and in a few minutes the action and dialogue will tell you the story. 21. What do we know about the author from the first paragraph? A. He has written dozens of plays. C. He is a professional stage actor. 22. What does the author avoid doing in his work? A. Stating the plays’ central ideas. playwrights. B. He has a deep love for the theater. D. He likes reading short plays to others. B. Selecting works by famous C. Including various types of plays. playwrights. D. Offering information on the 23. What does the author suggest readers do while reading the plays? A. Control their feelings.B. Apply their acting skills. 第 3 页 共 18 页 C. Use their imagination. 24. What is this text? A. A short story. D. Keep their audience in mind. B. An introduction to a book. C. A play review. D. An advertisement for a theater. BThe traffic signals along Factoria Boulevard in Bellevue, Washington, generally don’t flash the same length of green twice in a row, especially at rush hour. At 9:30am, the full red/yellow/green signal cycle might be 140 seconds. By 9:33am, a burst of additional traffic might push it to 145 seconds. Less traffic at 9:37am could push it down to 135. Just like the traffic itself, the timing of the signals changes. That is by design. Bellevue, a fast-growing city just east of Seattle, uses a system that is gaining popularity around the US: intersection( 十字路口 ) signals that can adjust in real time to traffic conditions. These lights, known as adaptive signals, have led to significant declines in both the trouble and cost of travels between work and home. “Adaptive signals can make sure that the traffic demand that is there is being addressed, ” says Alex Stevanovic, a researcher at Florida Atlantic University. For all of Bellevue’s success, adaptive signals are not a cure-all for jammed roadways. Kevin Balke, a research engineer at the Texas A&M University Transportation Institute, says that while smart lights can be particularly beneficial for some cities, others are so jammed that only a sharp reduction in the number of cars on the road will make a meaningful difference. “It’s not going to fix everything, but adaptive signals have some benefits for smaller cities,” he says. In Bellevue, the switch to adaptive signals has been a lesson in the value of welcoming new approaches. In the past, there was often an automatic reaction to increased traffic: just widen the roads, says Mark Poch, the Bellevue Transportation Department’s traffic engineering manager. Now he hopes that other cities will consider making their streets run smarter instead of just making them bigger. 25. What does the underlined word “that” in paragraph 2 refer to? A. Increased length of green lights. B. Shortened traffic signal cycle. D. Smooth traffic flow on the road. C. Flexible timing of traffic signals. 26. What does Kevin Balke say about adaptive signals? A. They work better on broad roads. B. They should be used in other cities. C. They have greatly reduced traffic on the road. D. They are less helpful in cities seriously jammed. 27. What can we learn from Bellevue’s success? 第 4 页 共 18 页 A. It is rewarding to try new things. C. I pays to put theory into practice. B. The old methods still work today. D. The simplest way is the best way. CChallenging work that requires lots of analytical thinking, planning and other managerial skills might help your brain stay sharp as you age, a study published Wednesday in the journal Neurology suggests. Researchers from the University of Leipzig in Germany gathered more than 1, 000 retired workers who were over age 75 and assessed the volunteers’ memory and thinking skills through a battery of tests. Then, for eight years, the scientists asked the same group to come back to the lab every 18 months to take the same sorts of tests. Those who had held mentally stimulating( ), demanding jobs before retirement tended to 刺激 do the best on the tests. And they tended to lose cognitive( ) function at a much slower rate than 认知 those with the least mentally challenging jobs. The results held true even after the scientists accounted for the participants’ overall health status. “This works just like physical exercise, ” says Francisca Then, who led the study. “After a long run, you may feel like you’re in pain, you may feel tired. But it makes you fit. After a long day at work-sure, you will feel tired, but it can help your brain stay healthy. ” It’s not just corporate jobs, or even paid work that can help keep your brain fit, Then points out. A waiter’s job, for example, that requires multitasking, teamwork and decision-making could be just as stimulating as any high-level office work. And “running a family household requires high-level planning and coordinating( ), ” she says. “You have to organize the activities of the 协调 children and take care of the bills and groceries. ” Of course, our brains can decline as we grow older for lots of reasons-including other environmental influences or genetic factors. Still, continuing to challenge yourself mentally and keeping your mind busy can only help. 28. Why did the scientists ask the volunteers to take the tests? A. To assess their health status. C. To analyze their personality. B. To evaluate their work habits. D. To measure their mental ability. 29. How does Francisca Then explain her findings in paragraph 4? A. By using an expert’s words. B. By making a comparison. D. By introducing a concept. C. By referring to another study. 30. Which of the following is the best title for the text? A. Retired Workers Can Pick Up New Skills B. Old People Should Take Challenging Jobs C. Your Tough Job Might Help Keep You Sharp D. Cognitive Function May Decline As You Age 第 5 页 共 18 页 (52第二节 共小题;每小题 分,满分 10 )分根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选 项。 I experienced years of loneliness as a child. ___31___ His friends teased him about babysitting his sister and his interests were far different from mine. With no other kids of my age in the neighborhood, I had to spend hours by myself. A bright spot for me turned out to be reading. My love of the written word began early as my mother read to me every evening. ___32___ I started reading books on my own before age 5 and my mother took me to the public library once a week to borrow several books. I quickly graduated from typical children’s books to ones with fewer pictures and longer chapters. Reading opened new worlds to me. ___33___ My mother also encouraged me to make what I wanted. I tried making toy cars with cardboard boxes and constructing buildings from leftover cardboard and bits of wood my father gave me. When my mother saw my creations, she told me how creative my designs were. ___34___ I learned a lot about how to extend the life of objects and transform them into something new and useful. It was a trait( ) others found helpful, and I soon had friends who wanted to make things with me. 特点 ___35___My parents made it a point for their two kids to spend time outside, no matter the weather or season. My brother, of course, raced off to be with his friends, while I had plenty to do myself. There was making leaf houses in autumn, ice skating in winter, and so much more. They’re all memories I treasure today. A. I wasn’t alone any longer. B. I enjoyed reading stories aloud. C. I was invited to play with another kid. D. I loved the colorful photographs in the books. E. Another habit I formed early was being outdoors. F. Thus, I began my lifelong interest in making things. G. My older brother couldn’t be bothered to play with me. (第三部分 语言运用共两节,满分 45 )分(第一节 共 20 1.5 小题;每小题 30 )分分,满分 A B C D阅读下面短文,从短文后各题所给的 、、 和四个选项中,选出可以填入空白处的最 佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。 I’ve been farming sheep on a hillside for 54 years. I use a small tractor to get about. My dog Don always sits beside me in the passenger scat. One morning I ___36___ a lost lamb when I was in the top fieldnear where a motorway cuts ,through my land. The lamb had become separated from its ___37___ , so I jumped out of the tractor to ___38___ it while Don stayed in his scat. 第 6 页 共 18 页 Lamb and mother ___39___ , I turned back to the tractor only to see it move suddenly away from me. This was so ___40___ because I had put the handbrake on when I jumped out. ___41___ Don had somehow made the ___42___move. My heart froze in my chest as I ___43___ the tractor heading towards the ___44___ .I ran desperately but failed to _____45_____. It crashed through a wooden fence and disappeared. The _____46_____ thing I saw was Don’s face, looking calmly back at me. Heart in mouth, I _____47_____ the fence and looked over. The tractor was _____48_____against the crash barrier in the central reservation, having miraculously( )奇迹般地 crossed the _____49_____ road with fast-flowing traffic. I couldn’t see Don, but as I _____50_____ the tractor he jumped out onto the road, apparently _____51_____ , and dashed back to me. The police _____52_____ and the motorway ran normally again. I couldn’t quite believe my _____53_____ it turned out no one got badly hurt, but the outcome could have been _____54_____ .Don was given a special _____55_____ that night—I didn’t want him thinking I was angry with him. 36. A. dropped 37. A. kids B. spotted B. friends C. carried C. owner D. returned D. mother 38. A. ask about 39. A. freed B. play with B. switched C. tend to C. reunited C. embarrassing D. run into D. examined D. difficult D. Obviously 40. A. unexpected 41. A. Fortunately 42. A. lamb B. dangerous B. Generally B. vehicle B. stopped B. motorway B. catch up B. best C. Immediately C. seat D. fence D. drove D. hill 43. A. saw C. remembered 44. A. crowd 45. A. take off 46. A. real C. field C. hold back C. basic D. get out D. last 47. A. fixed B. noticed B. running B. long C. reached C. parking C. rough D. closed 48. A. resting 49. A. sleep D. turning D. busy D. repaired D. unhappy D. waited D. idea 50. A. abandoned 51. A. unclean 52. A. arrived 53. A. ability 54. A. common B. approached B. uncertain B. replied B. dream C. recognized C. unhurt C. survived C. luck C. desirable B. confusing D. awful 非选择题部分 (第三部分 语言运用共两节,满分 45 )分(第二节 共 10 1.5 小题;每小题 15 )分分,满分 第 7 页 共 18 页 (1 )阅读下面材料,在空白处填入适当的内容 个单词或括号内单词的正确形式。 Some time after 10000 BCpeople made the first real attempt to control the world they lived ,,___56___ throughagriculture. Over thousands of yearsthey began to depend less on ___57___ ,,could be hunted or gathered from the wildand more on animals they had raised and crops they ,had sown. Farming produced more food per person ___58___ hunting and gatheringso people were ,able to raise more children. Andas more children were bornmore food ___59___(need). ,,Agriculture gave people their first experience of the power of technology ___60___(change)lives. By about 6000 BCpeople ___61___ (discover)the best crops to grow and animals to raise. ,Later theylearned to work with the ___62___ (season)planting at the right time andin dry areas ,,,,___63___ (make)use of annual floods to irrigate( )their fields. 灌溉 This style of farming lasted for quite a long time. Thenwith ___64___ rise of science ,,changes began. New methods _____65_____ (mean)that fewer people worked in farming. In the last century or sothese changes have accelerated. New power machinery and artificial ,fertilizers( )have now totally transformed a way of life that started in the Stone Age. 化肥 (40 )分第四部分 写作共两节,满分 15 (第一节应用文写作 满分 )分66. Peter 假定你是李华,你校来自爱尔兰的外教 :1. 2. 因病回国休假。请给他写一封电子邮件,内 3. 容包括 询问近况;分享班级最新消息; 表达祝愿。 :1. 802. 注意 词数 左右;可适当增加细节,以使行文连贯。 _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ ______ (第二节 读后续写满分 25 )分67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。 One fallmy wife Elli and I had a single goal:to photograph polar bears. We were staying at a ,research camp outside “the polar bear capital of the world”-the town of Churchill in Manitoba Canada. ,Taking pictures of polar bears is amazing but also dangerous. Polar bears-like all wild animals-should be photographed from a safe distance. When I’m face to face with a polar bear I,like it to be through a camera with a telephoto lens. But sometimesthat is easier said than done. ,This was one of those times. As Elli and I cooked dinnera young male polar bear who was playing in a nearby lake ,sniffed andsmelled our garlic bread. ,The hungry bear followed his nose to our campwhich was surrounded by a high wire fence. ,第 8 页 共 18 页 He pulled and bit the wire. He stood on his back legs and pushed at the wooden fence posts. Terrified Elliand I tried all the bear defense actions we knew. We yelled at the bearhit pots ,,hard andfired blank shotgun shells into the air. Sometimes loud noises like these will scare bears ,off. Not this polar bear though-he just kept trying to tear down the fence with his massive paws( 爪). 子I radioed the camp manager for help. He told me a helicopter was on its waybut it would be ,30 minutes before it arrived. Making the best of this close encounter( of the bear. )相遇 , I took some pictures Elli and I feared the fence wouldn’t last through 30 more minutes of the bear’s punishment. The camp manager suggested I use pepper spray. The spray burns the bears’ eyesbut doesn’t hurt them. ,So I approached our uninvited guest slowly andthrough the fencesprayed him in the face. With ,,an angry roar() 吼叫 , the bear ran to the lake to wash his eyes. :1. 注意 所续写短文的词数应为 150 左右; 2. 3. 4. 5至少使用 个短文中标有下划线的关键词语; 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好; 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。 _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________ 答案解析 英语试题参考答案 第一部分 听力 1. C 2. A 12. A 20. B 3. B 13. B 4. B 5. A 14. B 6. A 15. C 7. B 8. A 9. C 10. C 11. C 19. C 16. A 17. C 18. A 第二部分 阅读理解 21. B22. A23. C 24. B 25. C 26. D 27. A 28. D 第 9 页 共 18 页 29. B 30. C 31. G 32. D 33. A 34. F 35. E 第三部分 语言运用 36. B 43. A 50. B 56. in 37. D 38. C 45. B 52. A 39. C 46. D 53. C 40. A 47. C 54. D 41. D 48. A 55. A 42. B 49. D 44. B 51. C 57. what 58. than 61. had discovered 65. meant. 59. was needed 60. to change 62. seasons 63. making 64. the 第四部分 写作 (略) (第二部分 阅读理解共两节,满分 35 )分(第一节 共 10 :小题 每小题 2.5 25 分)分,满分 ABC阅读下列短文,从每题所给的 、、 和四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将 D该项涂黑。 A21. B 22. A 23. C 24. B 【答案】 【解析】 这是一篇说明文。文章主要介绍了作者的书籍的序言部分,包括其编写目的,书籍内容主体, 以及如何实现有乐趣的阅读本书的建议。 21 【题详解】 细节理解题。根据文章第一段内容 of sharing my enthusiasm for the theater with others” “…and perhaps my best reason for editing this book is a hope 可知,作者编辑这本书的最好的原因是希 B望与他人分享对戏剧的热情,因此可知作者对于戏剧饱含热情。故选 项。 22 【题详解】 细节理解题。根据文章第二段内容 the plays in this collection, for that would, indeed, ruin the pleasure of reading, discussing, and thinking about the plays and the effectiveness of the playwright.” “It is not my intention to point out the central theme of each of 可知,作者并不想指出这本书 中每一部戏剧的中心主题,因为那样确实会破坏阅读、讨论和思考戏剧以及剧作家的有效性 “Stating the plays’ central ideas()” A的乐趣。 项陈述戏剧的中心思想 与原文表达信息一致。故 第 10 页 共 18 页 A选【项。 23 题详解】 “To get the most out of the reading these plays, try to picture 细节理解题。根据文章末尾段内容 the play on stage, with you, the reader, in the audience.” 可知,作者建议读者试着想象戏剧在舞 C“Use their 项台上上演,不再是读者而是成为观众,才能实现最佳的阅读乐趣。 imagination” 与原文 “try to picture the play on the stage”C 表达信息一致。故选 项。 24 【题详解】 推理判断题。根据文章首段内容 reason for editing this book is a hope of sharing my enthusiasm for the theater with others” “I am an active playgoer and play-reader, and perhaps my best 可知, “”该句内容应是书籍的 自序内容,且结合末尾 “To get the most out of the reading these plays, try to picture the play on stage, with you, the reader, in the audience.” 可知,在讲述如何更好地实现 B阅读乐趣,再结合全文内容可推知,作者通过该文章介绍自己的一本书。故选 项。 B25. C 26. D 27. A 【答案】 【解析】 Bellevue 这是一篇说明文。美国华盛顿州的 采用了能随交通状况而调节交通灯时间的适应 性信号灯,大大缓解了交通压力,也表明人们对于交通阻塞问题不再只是拓宽道路,而是能 够采用新方法。 25 【题详解】 That 指代猜测题。 位于第二段句首,应是指代第一段的内容。根据第一段内容尤其是第一 就像交通本身一样,信 “That is by “Just like the traffic itself, the timing of the signals changes.( 段最后一句 号灯的时间也会变化 可知,第一段主要讲述的是信号灯的时间会灵活变化; )” 意为 那是有意为之,由此可推知, design.” “”That “指代第一段中 信号灯的灵活时间。故选 ”C项。 26 【题详解】 推理判断题。根据第四段第一句中 自适应信号并不是解决拥堵道路的万能药 及第二句中 reduction in the number of cars on the road will make a meaningful difference( “adaptive signals are not a cure-all for jammed roadways( 但)” “others are so jammed that only a sharp 其他城市交通堵 ) ” 塞如此严重,只有减少道路上的车辆才能起有意义的作用 可推知, Kevin Balke 认为适应 D性信号灯对于交通堵塞很严重的城市没有太大帮助。故选 项。 27 【题详解】 “These lights, known as adaptive signals, have led to 推理判断题。根据第二段最后一句 significant declines in both the trouble and cost of travels between work and home.( 这些灯,被称 )” “In Bellevue, the switch 为适应性信号灯,已经大大减少了通勤的麻烦和花费 最后一段第一句 to adaptive signals has been a lesson in the value of welcoming new approaches.(Bellevue 在,对 )” 适应性信号灯的转变是一个在欢迎新方法的价值方面的榜样 可推知,从 Bellevue 的成功中 第 11 页 共 18 页 A可以得出,尝试新事物是值得的。故选 项。 C28. D 29. B 30. C 【答案】 【解析】 这是一篇说明文。《神经病学》杂志发布的一则研究显示,需要大量的分析思考、细致规划 和其他管理技能有挑战性的工作,有可能会帮助你的大脑随着年龄的增长而保持敏锐。 28 【题详解】 细节理解题。根据第二段第一句 more than 1,000 retired workers who were over age 75 and assessed the volunteers’ memory and thinking skills through a battery of tests.(1000 75 “Researchers from the University of Leipzig in Germany gathered 来自德国莱比锡大学的研究人员召集了 多名 )” 岁以上的退休老人,并通过一系列的测试对他们的记忆力和思维能力进行了评估。 可知, D科学家让志愿者做测试是为了测试他们的心智能力。故选 项。 29 【题详解】 推理判断题。根据第四段中 )” Francisca Then “This works just like physical exercise,( 这说的话 “就像体育锻炼一样有效。 及接下来进一步的解释长跑后人就会感到痛苦和疲惫,但它确 Francisca ”实能强身健体。工作一天下来会感到劳累,但这也使你的大脑处于健康状态 可知, Then “”是通过与 身体锻炼 作比较来解释他的发现的。故选项。 B30 【题详解】 “Challenging work that requires lots of analytical thinking, planning and other 主旨大意题。第一段 managerial skills might help your brain stay sharp as you age( 需要大量的分析思考、细致规划和 )” 其他管理技能有挑战性的工作,有可能会帮助你的大脑随着年龄的增长而保持敏锐。 是本 文的主题句,结合全文内容可知,文章主要讲述了有挑战性的工作可能会使大脑保持敏捷, C“”所以 项困难的工作可能有助于大脑保持敏捷 适合作本文标题。故选项。 C(52第二节 共小题;每小题 分,满分 10 )分根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选 项。 31. G 32. D 33. A 34. F 35. E 【答案】 【解析】 这是一篇记叙文。文章讲述了作者养成几个生活习惯的原因。 31 【题详解】 设空在段中,应是承前启后句。根据后文 his interests were far different from mine” “His friends teased him about babysitting his sister and “his” “Myelder G可知,设空句应提及 的身份,即项中的 brother” G“”,且 项我哥哥懒得和我一起玩 在此起到了承上启下的作用。故选项。故选 GG项。 32 【题详解】 “”D根据前句提到 我对文字的爱始于母亲每天晚上给我读故事的时候 可知,项 我喜欢书中 “第 12 页 共 18 页 ”D“ ” 的彩色照片 和上句构成进一步说明。同时项中的 书 指代上句提到的母亲每天给我读故 DD事的书。 项切题。故选项。 33 【题详解】 “”A“根据前句提到 阅读为我打开了新世界 可知,项 我不在孤独 和上句构成了因果关系。 ”AA项切题。故选 项。 34 【题详解】 “”F根据前句 当我的母亲看到我的创作时,她说我的设计很有创意 可知,项 于是,我开始 “”对制造东西产生了长久的兴趣 和上句构成因果关系,我正是在听了母亲那句话后才开始了 FF对制造东西产生兴趣。 项切题。故选项。 35 【题详解】 “”E根据后句 无论天气或季节,我的父母都要让他们的两个孩子花时间在户外 可知,项 我 “”很早养成的另一个习惯是去户外 和前句表示因果逻辑。作者有去户外的习惯是因为后句提 EE到的父母的影响。 项切题。故选项。 (第三部分 语言运用共两节,满分 45 )分(第一节 共 20 1.5 小题;每小题 30 )分分,满分 A B C D阅读下面短文,从短文后各题所给的 、、 和四个选项中,选出可以填入空白处的最 佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。 36. B 46. D 37. D 47. C 38. C 48. A 39. C 49. D 40. A 50. B 41. D 51. C 42. B 52. A 43. A 53. C 44. B 54. 【答案】 45. B D55. A 【解析】 这是一篇记叙文。文章主要讲了作者开车带着它的狗去田地,路上发现了一只和它妈妈走散 的小羊。作者下车去照看小羊,把自己的狗留在了车上。后来,作者帮助小羊找到了妈妈, 谁知竟发现自己的狗开着拖拉机冲到了高速路上。作者赶紧沿途追赶,害怕造成严重的后果。 幸运的是,最后没有人受伤。这真是一个奇迹! 36 【题详解】 考查动词词义辨析。句意:一天早上,我在山顶的田野里发现了一只迷路的小羊,那里有一 A. dropped B. spotted C. carried D. returned 搬; 返 条高速公路穿过我的田地。 回。下文说小羊和它的妈妈走散了,所以我是无意中发现了一只迷路的小羊。故选 。 37 下降; 发现; B【题详解】 Don 考查名词词义辨析。句意:小羊和它的妈妈走散了,所以我跳下拖拉机去照看它,而 A. kids B. friends 小孩; C. owner 朋友; D. mother 主人; 还坐在它的座位上。 妈妈。根据下 Lamb and mother ,可知小羊是和它的妈妈走散了。故选 D。文【38 题详解】 Don 考查动词短语辨析。句意:小羊和它的妈妈走散了,所以我跳下拖拉机去照看它,而 A. ask about B. play with…… C. tend to 一起玩; D. run into 照看; 还坐在它的座位上。 询问; 同第 13 页 共 18 页 C撞上。上文说小羊和它的妈妈走散了,所以可以推测出我跳下拖拉机去照看它。故选 。 39 【题详解】 考查动词词义辨析。句意:小羊和它的妈妈重聚了,我转过身去看拖拉机,却看见它突然离 A. freedB. switchedC. reunitedD. examined 开了我。 使自由; 转变; 重聚; 检查。下文说我 转过身去看拖拉机,因为小羊和它的妈妈重聚了,所以我才有心思去看我的拖拉机。故选 C。40 【题详解】 A. 考查形容词词义辨析。句意:这太出乎意料了,因为我跳下车时已经拉上了手刹。 unexpected B. dangerous 出乎意料的; C. embarrassing 危险的; D. difficult 使人尴尬的; 困难 的。上文说我看见拖拉机突然离开了我,下文说我跳下车时已经拉上了手刹,所以这是让人 A出乎意料的事情。故选 41 。【 题详解】 考查副词词义辨析。句意:显然, Don A. Fortunately 以某种方式使车子动了起来。 幸运地; B. Generally C. Immediately 通常; D. Obviously 立即; 显然。根据 while Don stayed in his seat Don Don 以某种 可知我跳下车,照顾小羊的时候, 还坐在它的座位上。那么,很显然,是 D方式使车子动了起来。故选 42 。【题详解】 考查名词词义辨析。句意:显然, C. seatD. fence Don A. lamb 以某种方式使车子动了起来。 B. vehicle 小羊; I turned back to the tractor only to see it move suddenly 车辆; 座位; 栅栏。根据 away from me. 走了我的车。故选 。 43 Don 开可知我转过身去看拖拉机,却看见它突然离开了我。所以这里指的是 B【题详解】 A. saw 考查动词词义辨析。句意:当我看到拖拉机朝高速公路开去时,我的心都僵在胸口。 B. stopped 看到; C. remembered 停止; D. drove 记得; 驾驶。下文说,我拼命地追,所以我 A是看到了拖拉机朝高速公路开去。故选 44 。【 题详解】 考查名词词义辨析。句意:当我看到拖拉机朝高速公路开去时,我的心都僵在胸口。 A. crowd near where a motorway cuts B. motorway C. field D. hill 旷野; 人群; 高速公路; 小山。根据 through my land.having miraculously ( 和) crossed the…road with fast-flowing traffic. 奇迹般地 可B知拖拉机是朝高速公路开去。故选 。 45 【题详解】 考查动词短语辨析。句意:我拼命地跑,但没能追上。 C. hold backD. get outI ran desperately A. take off B. catch up 起飞; 追It crashed through 上; 阻止; 出去。根据 可知我没有追上拖拉机。故选 。 以及下文 a wooden fence and disappeared. B46 【题详解】 Don A. real 真实的; 考查形容词词义辨析。句意:我最后看到的是 的脸,它平静地看着我。 第 14 页 共 18 页 B. best C. basic D. last Don 最后的。 平静地看着我,这是我最后看到的 最好的; 基本的; D事情。故选 。47 【题详解】 考查动词词义辨析。句意:我的心都提到嗓子眼了,我抵达栅栏,仔细检查。 B. noticedC. reachedD. closedand looked over A. fixed 固定; 注意; 抵达; 关。根据 可知我是抵达了栅 C栏。故选 。 48 【题详解】 考查动词词义辨析。句意:拖拉机正靠在路中间预留地带的防撞栏上,奇迹般地穿过了车流 A.resting B.runningC.parking D.turning 转动。根据 如水的繁忙道路。 倚靠; 跑; 停车; the crash barrier in the central reservation 可知拖拉机是靠在路中间预留地带的防撞栏上。故选 A。49 【题详解】 考查形容词词义辨析。句意:拖拉机正靠在路中间预留地带的防撞栏上,奇迹般地穿过了车 A. steepB. longC. roughD. busy 繁忙的。根据 流如水的繁忙道路。 fast-flowing traffic 陡峭的; 长的;粗糙的; D可知这条高速公路非常繁忙。故选 。50 【题详解】 Don 考查动词词义辨析。句意:我看不见 ,但当我接近拖拉机时,它跳上了马路,显然没有 A. abandoned B. approached ;C. recognized 接近 意识到; 受伤,冲回我身边。 D. repaired 抛弃; B修理。下文说我的狗冲回我身边,所以我必定是接近了拖拉机。故选 。 题详解】 考查形容词词义辨析。句意:我看不见 51 【Don ,但当我接近拖拉机时,它跳上了马路,显然没 A. unclean B. uncertain C. unhurt D. 有受伤,冲回我身边。 unhappy 不洁的; 不确定的; 可知我的狗没有受伤。故选 。 没有受伤的; no one got badly hurt C不快乐的。根据下文 题详解】 考查动词词义辨析。句意:警察来了,高速公路的运行又恢复了正常。 replied C.survived D.waited 52 【A. arrived B. 到达; 回答; 幸存; 等待。下文说高速公路的运行又恢复了正常,可知 A是警察到达,处理了情况。故选 53 。【题详解】 考查名词词义辨析。句意:我不能完全相信我的运气,结果没有人受重伤,但后果可能是可 A. abilityB. dreamC. luckD. idea 想法。我的狗驾驶着拖 怕的。 能力; 梦想; 运气; 拉机上了车水马龙的高速路,结果却没有人受伤,所以我不相信我有这么好的运气。故选 C。54 【题详解】 考查形容词词义辨析。句意:我不能完全相信我的运气,结果没有人受重伤,但后果可能是 A. commonB. confusingC. desirableD. awful 可怕的。 普通的; 混乱的;令人向往的; 可怕的。 My heart froze in my chestHeart in mouth 和根据上文作者的极度担忧 以及生活常识,动物开 第 15 页 共 18 页 D车上了高速路,结果可能是非常可怕的。故选 55 。【题详解】 考查名词词义辨析。句意: A. mealB. test Don —— 那天晚上被给予了一顿特别的晚餐 我不想让它认为我生 C. job D. lesson I didn’t want 教训。根据下文 它的气。 一餐; 测验; 工作; him thinking I was angry with him. 可知我不想让它认为我生它的气,所以我给它提供了一顿特 A别的晚餐。故选 。非选择题部分 (第三部分 语言运用共两节,满分 45 )分(第二节 共 10 1.5 小题;每小题 15 ) 分分,满分 (1 )阅读下面材料,在空白处填入适当的内容 个单词或括号内单词的正确形式。 56. in 57. what 58. than 59. was needed 64. the 60. to change 65. meant. 【答案】 61. had discovered 62. seasons 63. making 【解析】 这是一篇说明文。文章讲述了农业的发展历史。 56 【题详解】 考查介词。句意:公元前 “theylived_____” 10000 年以后,人们第一次真正尝试通过农业来控制他们所居住的 theworld 的定语从句,定语从句引导词被 世界。分析可知, 应是之前名词 they lived in the world. live in+ 省略,可推知先行词应是在从句中作宾语,即: “名词,意为 居 ”住在某地 。故填 in 。57 【题详解】 考查名词性从句。句意:在几千年的时间里,他们开始减少对我们从野外采集的猎物的依赖, 而更多地依赖他们饲养的动物和播种的庄稼。分析句子,宾语从句部分缺主语,所以引导词 “”“”应为 连接代词 。根据句意,此处缺 什么 之意。故填 what 。58 【题详解】 考查固定搭配。句意:农业比狩猎和采集的人均粮食产量更高。结合句意可知,此句中将农 than more…than ……than “”业生产与狩猎和采集相比,应用比较连词 59 。,意为 比 更 故填 。【题详解】 考查时态语态。句意:随着越多的小孩出生,越多的食物被需要。分析句子,逻辑主语和 之间表示被动逻辑。同时此处描述的是过去的时间,所以时态应用过去时。故此处应用过去 food wasneeded need 时的被动语态。 60 为不可数名词。故填 。【 题详解】 考查非谓语动词。句意:农业让人们第一次体验到技术改变生活 力量。分析句子,简单句 的gave 中已有动词 故提示词部分需用非谓语动词。分析句意,此处需用不定式表示目的。故 to change 填【。61 题详解】 6000 考查时态。句意:大约在公元前 年,人们已经发现了最适宜种植的庄稼和最适宜饲养 第 16 页 共 18 页 的牲畜。分析句子,简单句中除了提示词外无其余动词,故此处需用动词的时态。逻辑主语 by + “ …” 过去时间 译为 到为止 ,后面的句子用过去完成时。 和提示词之间表示主动逻辑。 had discovered. 故填 62 【题详解】 考查名词复数。句意:后来,他们学会了因地制宜,在适当的时间播种,在干旱地区,利用 seasons 每年的洪水来灌溉农田。分析句子,提示词的词性为为可数名词,应用复数形式。故填 63 。【题详解】 考查非谓语动词。句意:后来,他们学会了因地制宜,在适当的时间播种,在干旱地区,利 make 用每年的洪水来灌溉农田。分析句子, 所处的分句中无主语,故此处需用非谓语动词。 make use of they “”之间表示 主动 关系。所以此处用现在分词形式( doing 和逻辑主语 )形式 making 做状语。故填 。64 【题详解】 考查定冠词。句意:随着科学的崛起,事情发生了变化。 the with the rise of “译为 随着 …… 的崛 ”起 是固定短语。故填 。65 【题详解】 考查时态。句意:新方法意味着更少的人从事农业。分析句子,主句部分无其他动词,故此 处需填时态。文章的整体时态是过去时,根据时态一致原则此处也应为过去时。逻辑主语和 meant 动词之间表示主动关系。所以此处填过去时的主动形式。故填 40 。(第四部分 写作共两节,满分 )分(第一节应用文写作 满分 15 )分66. Dear Peter, 【答案】 I am sorry to hear that you have gone back home on sick leave. How are you feeling now? I hope my good news for you will sweep away the shadow of disease. Last month, an English festival was held in our school, and our class performed a song which you taught us at the festival. As soon as we finished the song, all the audience gave us warm applause. If only you had been there. We all miss you very much and wish you a quick and complete recovery. Yours, Li Hua 【解析】 【分析】 本篇书面表达属于应用文,要求考生写一封邮件,向因病假回国休假的外教老师询问近况, 分享消息和表达祝愿。 【详解】第一步:审题 体裁:应用文 时态:根据提示,时态应为一般过去时和一般现在时。 第 17 页 共 18 页 结构:三段式结构。第一段询问近况;第二段告知班级消息;第三段表达祝愿。 1. Howare you feeling now? 要求: 询问近况( )2. 3. my good news; performed a song which you taught us )告知班级消息( wish you a quick and complete recovery 表达祝愿( ):第二步 列提纲 (重点词组) be sorry to do; on sick leave; sweep away; as soon as; give sb. warm applause; recovery 第三步:连词成句 1. I am sorry to hear that you have gone back home on sick leave. 2. I hope my good news for you will sweep away the shadow of disease. 3. As soon as we finished the song, all the audience gave us warm applause. 4. We all miss you very much and wish you a quick and complete recovery. 根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰, 第五步:润色修改 【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符 合逻辑关系。 在1. 作者 范文中使用了主从复合句,如: I am sorry to hear that you have gone back home on sick leave.( 听说你请病假回家了,我很难 )that 引导宾语从句。 过。 这句话运用了 Last month, an English festival was held in our school, and our class performed a song which you taught us at the festival.( 上个月,我们学校举办了英语节,我们班在节上表演了一首您教我们 which )的歌曲。 这句话运用了 引导限制性定语从句。 As soon as we finished the song, all the audience gave us warm applause.( 我们一唱完这首歌,所 引导时间状语从句。 be sorry to do; on sick leave; sweep away; as soon as; give sb. warm )as soon as 有的观众都给了我们热烈的掌声。 这句话中 2. 使用了一些固定词组,如 applause 等。 全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次 分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。 (第二节 读后续写满分 25 )分67. 【答案】无答案 【解析】 【详解】本题为写作题,解析略。 第 18 页 共 18 页

分享到 :
相关推荐

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注